Додатна настава

НЕОБИЧНА УПУТСТВА:

1.Када одређујеш врсту речи, засебно, не у реченици, већ само набројане, онда пишеш основне облике речи. Дакле, ако је  „шта“ именичка заменица, она мора бити одређена као именичка заменица. И у реченици. Цака је једино у томе што се она наводи као везник између 2 реченице, независне и зависне, али она је заменица која овде врши улогу везника. Али је заменица.

Дакле:

Не знам шта раде – заменица

Шта је било – заменица

Задатак који сте добили – заменица

Који је то час – заменица

Не знам одакле ти та идеја – прилог

ЈЕЗИЧКЕ СМИЦАЛИЦЕ

Како кажеш: засуци рукаве или засучи рукаве?    Правилно је: засучи!

Када се сусретнеш са чудовиштем, оно ће постати чудовиштан створ, али ће бити чудовишно… А девојка му је увек чудовишна!

Делење или дељење? Правилно је једино: дељење! Одатле и одељење…

Али зато, запослење и запошљење, мнење и мњење. Може и једно и друго.

Поколење није глаголска именица, мада личи – изведена је од именице колено… На екавском је поколење, на ијекавском покољење.

Блесак и блештати на екавском, бљесак и бљештати на ијекавском!

Срећан и сретан – допуштена оба облика, срећан је чешћи на нашој територији.

Дечји или дечији?   

Ако постоји група сугласника тешка за изговор, онда је наставак –ији. Ако не постоји, онда је наставак –ји:

овч+ији, гушч+ији, врапч+ији, али деч+ји, мач+ји, бож+ји, коз+ји…..

Не кујна већ кухиња!

Не снаја већ снаха!

Српство – народ (пише се великим словом и спада у заједничке именице – припадници народа! – као Срби, Србин, Рускиња, Руси – једине заједничке именице које се пишу великим словом!)

Некада се Трг републике (онај „Код коња“, код Народног музеја или код „Стакленца“) писао другачије, нека вас то не буни. Сада се пише баш овако – Трг републике. Као и сви тргови, улице и венци – почетним великим словом. А и некадашњи празник, који се такође писао другачије, сада је – Дан републике (29. новембар).

Називи војних покрета и акција пишу се без наводника: Пустињска олуја, Милосрдни анђео.

Ако сте решили да историјске догађаје пишете бројем, на пример: 1. светски рат или 2. српски устанак (што никако није препоручљиво, посебно у књижевном тексту), онда се пишу баш овако, друга реч се пише малим словом, као што бисте иначе и писали.

Правила за писање цртице су и даље нејасна и аутори правописа предлажу да се примери уче напамет (!!!) па зато дајемо списак речи које се користе често, а пишу се са цртицом. За остале – правопис у руке!

Туш-кабина, веш-машина, гас-маска, трач-партија, маркетинг-служба, шах-клуб, гол-линија, гол-аут, сет-лопта, добош-торта, јеж-фризура, цигла-боја, радио-апарат, фото-апарат, видео-плејер, мини-вал, мини-сукња.

Али, зато се фер игра, браон боја, гала ручак, хит парада, рок опера, жиро рачун пишу баш овако, без цртице!

А сад, чувено  ЈЕ   Л’  се обавезно пише са размаком када је у питању енклитички облик помоћног глагола, на пример: Је л’ он дошао кући?  (Јесте ли дошао?)

Ако није енклитички облик, као у примеру: Је л идемо? онда може да се пише и заједно. Уколико имате недоумицу, пишите увек одвојено.

Правописом је дозвољено спојено писање и облика   јелте и    јелда…

А САДА, КОМПЈУТЕРСКИ ТЕРМИНИ!!!       

ЦД – читате  и пишете цеде (цедеи, цедеима, не цедеови, цедеовима)

ДВД – читате де-ве-де (де-ве-деови, де-ве-деовима) (допуштају и ди-ви-ди, али ће вам скренути пажњу да је ближи изговору превод – де-ве-де).

ГСМ – читате и пишете ге-ес-ем (не џи-ес-ем),

ПС – читате и пишете писи

НБА – читате  ен-би-еј или ен-бе-а

И ЈЕДАН ВЕЦЕ ТЕРМИН…

ВЦ – читате и пишете – у вецеу, из вецеа, у веце!