“Диоба Јакшића”

Послушајте песму у извођењу гуслара.

Прочитајте више о Јакшићима!

Тема текста: свађа и помирење два брата Дмитра и Богдана Јакшића.

Тематске целине:

  1. Увод – персонификован разговор Месеца и звезде Данице. Сукоб је толико страшан да је примећен и на небу.
  2. Заплет: Браћа су поделила све осим коња и сокола- симбола јунаштва. Похлепа и сујета наводе Дмитра на идеју да убије брата. Њиме тада управљају мржња и љубомора. Својом наредбом пребацује одговорност са себе на супругу Анђелију.
  3. Анђелија моли Богдана да јој поклони „јабуку раздора“ и на тај начин уклања разлог за свађу. Нечовечност и себичност свог мужа победила је човечношћу и широкогрудошћу. Клекла је пред Богдана и тиме не понижава себе већ уздишже Богдана. Уздиже га на престо човечности. Богдан је разумнији и свестан да је то можда једино решење.
  4. Перипетија: У лову нестају оба симбола части: соколу је сломљено крило, коњ је поломио две предње ноге, Дмитар из речи сокола схвата   где је погрешио. Жури кући да би спречио трагичан догађај.

„Мени јесте без крила мојега

Као брату једном без другога“

  1. Расплет: Дмитар је свестан своје грешке и поносан на своју жену.

Порука: Вредност братске љубави је непроцењива. Сукобе треба решавати преговорима, разумом, а не поводити се за јаким осећањима.

Црногорци кажу: Чојство и јунаштво. Чојство је кад не даш себи на другога, а јунаштво је кад не даш другима на себе. Чојство је на првом месту, то је образ или част, то је важније од јунаштва.