“Женидба краља Вукашина”

Тема текста: краљ Вукашин је на превару убио војводу Момчила.

Тематске целине:

  • Увод – тајни договори краља Вукашина и Видосаве, Момчилове љубе, о убиству војводе Момчила ради обостране користи. Вукашин користи Видосавину похлепу и себичност и успева да је наговори да изда свог супруга како би он могао да га убије.
  • Заплет – Видосава тајно спаљује крила коњу Јабучилу, сабљу затапа крвљу, а војводу Момчило бог кроз сан опомиње да му прети смрт.
  • Врхунац или кулминација – Вукашинова војска напада у недељу војводу Момчила и убија га испред зидина његовог града. Сестра Јевросима покушава да спасе Момчила, жртвује и своју косу и баца платно да се попне у град, али Видосава сече пуштено платно и Вукашин дочекује Момчила на мач. Момчило саветује Вукашина да се не ожени Видосавом, која је и њега издала, већ Јевросимом, јер ће му она родити јунака.
  • Перипетија – Вукашин по седлу, оружју и одећи схвата да је убио бољега од себе, јунака: ”Кад издаде оваквог јунака / кога данас у свијету нема / то ли мене сјутра издат неће!” Схвата да је Видосава издала изванредног човека, а да је издајица увек издајица.
  • Расплет – жени се Јевросимом, а Видосаву разапињу. Она му рађа Марка Краљевића и Андрију. Марко Краљевић је по својој снази и карактеру налик на свог ујака.

Идеја текста: нечасни поступак није достојан великог јунака.