Ускочки циклус

Ове песме опевају борбу ускока против Турака. Ускоци су са породицама напустили стари родни крај који је био под Турцима и прешли на територију ондашње Аустрије и Млетачке републике. Обе ове земље насељавале су ускоке дуж својих граница према Турској да би им они служили као гранични бедем од турских напада.

Једна група ускока је живела у Клису, и у Сењу, а друга у Котарима (око Задра). Из прве групе опевају се Иво Сенковић (Сењанин Иво), војвода сењских ускока, затим Сењанин Тадија, Комнен Барјактар. Из друге групе ускока најпознатији јунаци у народним песмама су Стојан Јанковић, Илија Смиљанић и Од Задра Тодоре.

р

Осенчен део је територија Војне Крајине. Са тих територија су ускоци прелазили на територију Османског царства и борили се против Турака, стално их држећи у стању борбене готовости и на тај начин су границу бранили. Служење у војсци је било обавезно.

Ови ускоци су повремено прелазили границу и упадали на турску територију, били се са Турцима, пленили их а затим се враћали преко границе на своју територију. Ускоци су и у историји и у позеији остали у успоемни као веома вешти ратници, храбри и спретни.

Погледајте презентацију о Србима у Аустроугарској.

Прочитајте шта о њима пише професор Бошко Сувајџић!

Нешто мало о Сибињанин Јанку односно Јањошу Хуњадију (сетите се куле Сибињанин Јанка у Земуну)!