Митолошке песме

Митолошке песме

Митолошке песме су најстарије лирске песме. Народ је кроз њих објашњавао природне појаве које нису разумели кроз појаву натприродних бића, њихов утицај и на тај начин објашњавали ветрове, громове, муње, земљотресе.

 

Тема текста: вила из свог града посматра венчања своје деце.

Мотивске целине:

  • Вила је изградила град на облаку. Она је натприродно биће па је и њен град натприродан. Троја врата јесу веза са оностраним, неземаљским бићима. Свака врата имају своје значење.
  • Врата од злата су намењена сину . Она означавају богатство и моћ, сигурност коју треба да обезбеди породици, моћ да очува своју породицу, одговорност према породици.

Врата  од бисера намењена су  кћери. Она представљају  невиност, чистоту, префињеност, сигурност  и смерност, искреност.

Врата од скерлета вила је наменила себи – жели да до краја живота живи слободно и сигурно.

Порука: ужива у срећи своје деце

 

Нешто мало о пурпуру:

Од 2. века пре наше ере, посебна нијанса љубичасте боје добијала се из жлезда врсте пужа (Болинус брандарис) који  живи у водама Средоземља. Најтраженија се правила у феничанском граду Тиру – данас Либан.

Цена пурпура је вртоглаво расла. Пужева жлезда тежи око 0,05 грама. Да би се добило 220 кг. пурпура, требало је прорадити 3.5оо.000 пужева. од 12.000 пужева може да се добије 40 грама пурпура, што је довољно да се обоји једна марамица.  Зато је пурпур означавао моћ и богатство. У старом Риму само је владар могао да носи пурпурни огртач. Остали су могли имати само делове огртача од пурпута или пурпурне траке.