“Покондирена тиква” Јована Стерије Поповића

Погледајте целу драму! Играју Мирјана Карановић и Аница Добра.

Кондир је златни бокал, тиква такође служи за чување воде, али ма колико је украшавали она никад није тако отмена, скупа, префињена и скупоцена као кондир.

Фема жели да живи боље, дугачије, лепше. Она завиди богатима на лагодном животу и жели такав за себе и своју кћер. Жеља је у реду, али је начин на који се остварује лош.

Тема: Фема је одједном од опанчарке постала ноблес, госпођа.

Врста драмског дела: комедија карактера или психолошка комедија. Она исмева мане појединаца, помодарство, покондиреност.

Анализа ликова:

  • Сукоб Евице и Феме: Евица је васпитана да ради. Фема је прихватила помодарство и схватила да је култура не радити ништа и удешавати се по цео дан. За живота мужа то није могла.
  • Фема се одрекла сећања на свог супруга, одрекла се свог рода, своје кћери, свог језика, свега ради ноблеса. Фема није у стању да прихвати своју судбину, жели за себе нешто боље и другачије. Баш зато њен живот не може бити такав – свака личност није одређена само собом и сопственим жељама. Личност одређују њена околина, наследне особине. Она имитира живот богатих и глуми свој сопствени живот. Живи живот својих снова, из маште. Он не може постати стварност јер није заснован на стварности. Комично настаје у сукобу Феминих жеља и начина на који их остварује. Она не припада ноблесу, нити то може да постане. Нити се образовала, нити је довољно културна (језик), нити је васпитана тако. Људи око ње припадају другом слоју и она покушава да се одвоји, отресе тог свог звања мајсторице, али не успева. Да би успела, одриче се свега – брата (ујка), кћери (Евице), зета (Василија), мужа Пере опанчара, иако јој његов новац омогућава да лагодно жививи.Очигледно је да  Фема претерује (карикатура у сликарству). Она никада није сигурна да је довољно добру живела туђ живот, па зато претерује.
  • Фема вређа и Василија, Евичиног вереника јер је прост, не зна да се понаша, облачи и говори. Одриче се чак и свог мужа. Избацује Василија из куће. Василије и Евица су стварни ликови који реално сагледавају своје способности и знају где им је место, не стиде се свог порекла.
  • Уразумиће је тек на крају мужевљев брат.

Ликови: – Фема је распуштена, размажена, неозбиљна, мисли да се култура стиче облачењем, лепезом и слугама. Евица је разумна девојка, која се не одриче свог права на рад и труд.

Идеја дела: Порекло и некултура се не могу сакрити. “Видела жаба да се коњ поткива па и она дигла ногу.” Зато се треба образовати и бити васпитан.

 

 

 

 

 

Буди онакав какав јеси

Порок и некултура се не могу сакрити.