“Небеска река” Гроздана Олујић

Врста текста – уметничка бајка.

Тема текста – Мала Река остварује своју животну жељу.

На бајку подсећа јер ликови говоре. На легенду подсећа јер говори о настанку природне појаве,

Тематске целине:

  • Увод – Велика Речна Мајка надгледа и воли све своје реке. Свака мајка жели сигурност за своју децу, најрађе би их држале уз себе, у сигурности, и кад одрасту.
  • Заплет -«Кад бих постала небеска река!»

Мала Река жели да промени свој ток. Жели да тече небом. Њена је жеља изузетно јака. Мајка не дозвољава. Мала Река је човек отворен, храбар, истраживач, који иде даље.  Мајка се плаши, јер је пут неизвестан, тежак, непознат. Она жели Малој Реци све најбоље.

  • Врхунац “3амрзла од туге, Мала Река је ћутала, а дани су се крунили као зрневље кукуруза.” Обале и корито је чувају, стене јој прече пут. Олуја јој је помогла да ојача и да оствари своју жељу. Човек мора да одрасте и да научи да се бори са тешкоћама. Да научи да буде стрпљив и упоран да би постигао оно што хоће.
  • Обрт – Корито Мале Реке је празно. Сви је траже. Мајка је уплашена, јер је њено дете далеко од ње. Али, то је цена одрастања.
  • Расплет – “Била је небеска река. Звали су је дуга.” Текла је спокојно од врха планине до мора, била блистава, у прекрасним бојама. Остварила је своју жељу и свој циљ.

Порука текста – Човек жели да оствари своје жеље, бори се за њих, мора бити упоран и стрпљив.