“Поход на Мјесец” Бранка Ћопића

Тема текста: дечак учи да мора да се бори за остварење својих снова.

Тематске целине:

  • увод: свакодневница дечака је препуна обавеза и рада на имању, помагању дједу и укућанима. Развезани Петракови дани су када дође дједов пријатељ. Тада се све мења. Упоредите како дечак проводи дане.
  • заплет: дечакова давнашња жеља је да дохвати мјесец. Петрак га у томе подржава. Зна да је сваком детету потребно да верује у себе и у своје снове. Да би неке од њих уопште успело да оствари, мора да научи да се за њих бори. Они одлазе у авантуру, а деда се буни. Гунђањем старац скрива своју љубав према унуку, бригу за њега.

 

Упоредите лик деде, његову околину и осећања која он буди код дечака и снагу жеље да се достигне недостижно: деда је искусан старац, који је пуно прошао у животу и на ствари гледа претерано реално. Заборавио је даје и он у детињству имао своје недосањане снове. Петрак зна да је то зрнце маште, тај недосањани сан неопходан и покушава да га ухвати и сачува за будући живот. Из тог зрнца сна и маште израшће све будуће наде дечака када порасте.

Покажите у тексту део где Петрак јача дечакову веру у себе. Како Петрак учи дечака да мора много да се труди да би остварио своје жеље: трче с једног брда на друго, још мало…

 

  • врхунац: када је Месец замало пред њима, на дохват руке, Петрак храбри дечака да покуша још једном. Учи га да не одустаје лако, да се за остварење своје жеље човек мора трудити много, и мора се борити да би је остварио. Један покушај углавном није довољан. Вреди покушати поново ако нешто силно желите. Дечак се колеба – привлачи га месец, али поштује и дедине речи, али слуша Петрака, јер га и деда слуша. Месец представља недостижан сан далек је хладан, недоступан, непознат. Деда је поред ватрице и казана, пун љубави за унука. Уз деду је топло, сигурно и спокојно. Дeчак зна да сe деди увeк може вратити, и зато одлазaк у авантуру.
  • перипетија: повратак кући – дечак не може да се смири, узбуђен је, а деда гунђа.
  • расплет: сутрадан изјутра као да ништа није било. Али јесте, дечак је добио важну лекцију о животу – снови и стварност су подједнако важни, а човек мора знати где да се заустави.
  • Поруке: мораш се борити за своје жеље, наде и снове (месец); мораш се трудити да их оствариш, покушавати из све снаге; ако не успеш одмах, не одустај, покушај опет, труди се; чувај у себи зрнце те наде, својих жеља и снова за мрачније и тамније дане. То зрнце после живи у човечјој души и увек човеку даје нову снагу, нову наду.
  • Стилска анализа: изузетни описи природе – пејзаж, пуно изванредних детаља – пронађите онај који вам је најзанимљиви. Опис је остварен придевима снажне стилске вредности. Опис лика – портрет деде сазнајемо кроз приповедачеву причу и дечакова и дједова осећања, а понешто и од Петрака. Приповедање о самом догађају пратимо кроз осећања и доживљаје јунака – у 1. лицу.

 

ватра месец
сигурност, удобност, топлота, љубав, дом несигурност, истраживање, храброст, н
садашњост будућност
нада, вера труд, неизвесност
подстицај, подршка, борба, ватреност, мотивација
 основа, покретач  одговорност, упорност, истрајност