“Прва бразда” Милована Глишића

 Тема: Мионина истрајност и одлучност да подигне сама своју децу.

Врста епског дела: приповетка је врста епике у прози у уметничкој књижевности у којој писац описује значајан догађај односно један битан део из живота личности.

Историјска основа: Сибин Џамић је погинуо  у другом делу Српско- турског рата, 1877. и 1878. године.

20160310_092922

Тематске целине – композициона анализа:

  • Увод – Миона, самохрана мајка подиже троје деце сама и прихвата се тешких ратарских послова. Мужевљева родбина јој помаже, а Миона, поносна, неће да угаси огњиште. Одговорна је према својој деци, способна и паметна. Свесна је својих обавеза и решена да их школује.
  • Заплет – Деца расту добра, срећна и здрава. Миони замерају што је послала децу у школу, али она сматра да је то једини начин да им обезбеди бољи и лакши живот.
  • Врхунац – Јеленко је задивљен њеном снагом, одговорношћу, трудом: „Муж – жена“.
  • Перипетија –  Мајка је пресрећна што чује да је њено дете одрасло и да има домаћина у кући. Срећна је што више неће ни од кога морати да тражи помоћ, што је њено дете довољно одговорно.
  • расплет – Док Огњан оре своју прву бразду, показујући тиме да цени мајчин труд, Миона га посматра пуна љубави и среће. Захвална је и Богу и људима што су јој помогли да подигне своју децу  (радосно кличе, грли и љуби сина, теку јој сузе радоснице).

Ликови: Миона је самохрана мајка, сиромашна,  одана, поносита, добра, нежна, отресита, вредна, храбра, упорна, непоколебљива, поштена, истрајна, срећна, задовољна.

Идеја дела: безгранична је љубав мајке и жртвовање за срећан живот. Највећа срећа мајке су њена деца. Мајке се труде да деци обезбеде сигуран, срећан и бољи живот.