“Кањош Мацедоновић” Стефана Митрова Љубише

Марко Краљевић и Кањош Мацедоновић су легендарни јунаци, које не краси само храброст већ и оштроумност и племенитост.

 

Тема: двобој и награђивање Кањоша Мацедоновића.

Тематске целине – композициона анализа:

 

 

 

Увод –     „Бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вас допадох“. Долазак Кањоша  у Млетке.

  •  Кањош је легендарни будвански јунак. Отишао је да се бори против Фурлана, горостасним непријатељем венецијанског дужда, да би побољшао положај својих Паштровића.  Кањош је описан као неидеализовани јунак за разлику од снажних и непобедивних јунака из српских епских песама, има особине обичног људског бића. Племенит и храбар човек, воли свој народ и место у којем живи. Доживљава понижења на рачун стаса и одговара: “Бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вас допадох.”
  • Заплет  – “Тај дужд за кога ћеш гинути једнаки је душманин и мени и теби!. Унутрашњим монологом исказана су превирања у Кањошевим мислима, разочаран је схвативши да свој живот ризикује за „страшиве и надуте ниткове“.Унутрашњим монологом писац прати ток најприснијих мисли неке личности, њене утиске и сећања и притом продире дубоко у њене унутрашње доживљаје.Фурлан покушшава да избегне двобој јер види да ниједан од њих двојице није суштински заинтересован за двобој. Али Кањошу част и обавеза не дозвољавају да се повуче.

     

  • Врхунац или кулминација -3.Врхунац: Кањош побеђује  јачег од себе лукавством , као Марко Краљевић Мусунадмудривање и предлог за помирење са Фурланом, јер се ни један ни други не боре за себе. Способан и храбар, неустрашив, сусреће се већ на почетку са неправдом, чамџија га оставља самог у сукобу са Фурланом. Успева да потпуно неповољну ситуацију за себе окрене у своју корист – изненадио је Фрулана одгурнувши чамац јер ће им бити потребан само један. Изненађује Фурланов исказ да је дужд непријатељ и Фурлану и Кањошу. У  двобоју побеђује Кањош, јер је Фурлана окренуо тако да му иде сунце у очи. У двобоју се сналази, успева да окрене фурлана, користи природне законе и својом мудрошћу побеђује непријатеља. Кањош је, победивши много јачег непријатеља, доказао да паметан човек снажног духа, са идеалима и вером у себе може својом вештином и мудрошћу надокнади све своје физичке недостатке. Храброст, племенитост и родољубивост обичног човека који је спреман да крене у беспоштедну побру за права народа, стварају од њега националног хероја који се са обичног, свакодневног нивоа уздиже до легенде. Кањош је победио у својој борби и постао национални херој својих Паштровића и целе Будве.
  • Перипетија –  Млеци користе Кањошев понос да не плате његове услуге. Нуде новац и кћер на начин који је омаловажавајући и неприхватљив. Како уопште одмерити цену споственог живота? Кањош радије уговара бесцаринску зону за словенску робу.награђивање Кањошево: не прима од Млетака новац и супругу и то објашњава. Схвата да се свет Венеције и Млетачке републике заснива на моћи и новцу, а не на части и поштењу, као Црногорски, те поступа супротно од очекивања Млетака наглашавајући тиме своју част и достојанство. Јер, његов живот ипак нема цене, нити се може платити.
  • Расплет: „Латини су старе варалице“. Из „Жендибе Душанове“, не држе се договора.
    као награду примиће само то да не узимају царину од Црногораца и да се та обала зове Словенска обала. Ипак, Млеци то нису поштовали, већ у духу своје земље, одмах су обрнули ситуацију у своју корист.

Ликови: Вођен својом правичношћу и искреном родољубивошћу протествовао је у име свог народа због непоштовања договореног споразума и храбро се супротставио човеку огромне снаге, иако није био ни витез ни професионални ратник, него један сасвим обичан паштровски трговац, са врлинама и манама обичног човека.

С једне стране је био мален растом и неугледна лика, врло осетљив и лаковеран, али истовремено и храбар и неустрашив човек, оштроуман и врло сналажљив. У њему су се истовремено испреплетале и слабос и снага. Својом неугледним стасом он није уливао поверење надменој и лажљивој млетачкој господи, али је ипак, и поред физичке неразвијености и ситне грађе успео да својом окретношћу и сналажљивошћу савлада опасног горостаса и постане прави јунак у очима свих који су гледали ту неправедну борбу.

Ликови: Кањош отресит, способан, лукав, спретан, храбар. Изузетно поносан лик, показује како се понос носи и чува.

Порука: У додиру света, Млетачки свет, свет моћи и сујете, озбиљно је уздрман појавом Фурлана. Он је доказао да су основне људске вредности, одлике Кањошевог света поштење, част и људскост основа сваког друштва и без њих ниједна заједница не може успешно да се развија.

Језик – архаични изрази с краја 19 века.

Стилски поступци: приповедање у првом лицу, мололог, дијалог, унутрашњи монолог, полилог. Пириповедање у трећем лицу…

Идеја дела: како су чинили онако су и прошли.

У овој су се приповеци кроз лик Кањоша и његову јуначку борбу са страшним дивом из које је Кањош, уз много среће, изашао као победник, епска легенда и реализам стопили у једно, као борба Давида и Голијата.