“Мали Принц” Антоан де Сент Егзипери

Подсетити се значаја и смисла бајки. Основне одлике: фантастични ликови и догађаји, јунак се бори против зла, добро побеђује после много мука.

Пепељуга – борба добра и зла

Успавана лепотица – за вечну љубав

Паличца – добро увек побеђује, ма како слабо било (Давид и Голијат)

Ивица и Марица – борба за породицу.

 

Писац – рођен је у Лиону 1900. године, сањао је о авантураа, његова највећа жеља је била да постане морнарички официр. Полатао је испит и пао. и определио се за за авијацију. Желео је само да лети.

Када сепријавио за обуку за авијатичара, директор је рекао да мора да крене од почетка, тј. прво да буде механичакр.

  1. лети у ескадрили, над Медитераном, летео је изнад Сахаре. Доживео је више падова у пустињи. Након неког времена је постао директор властите авиокомпаније у Јужној Америци. Обављао је низ опасних мислија у Андима.

Током летова, Егзипери је размишљао о самоћи, пријатљству, слободи, смислу живота, написао је неколико књига које су доживеле успех, Пошта за југ, Земља људи, Ноћни лет.

Када је компајнија пропала, остао је без посла и постао новинар. Извештавао је из Шпаније, Русије и Немачке. Летео је кад год је могао.

  1. Француска је заратила с Немачком. Егзипери се пријавио у војску. Француска је капитулирала брзо, али Егзипери је отишао у Америку и наставио да пише. У Њујорку је написао Малог Принца.

Американци су се искрцали у северној Африци 1942. године. Егзипери се придружио америчкој војсци, био је пилот добровољац. Рекли су му да је престар, али је он инсистирао, летео је борбеним авионом. На последњу мисију кренуо је 31. јула 1944. Немци су оборили његов авион над Медитераном.

 

Зашто Мали Принц: принц је симбол бајке, а мали јер је дете, неискварен, искрен, наиван, симбол је љубави, хуманости, живота, среће, пријатељства, симбол је доброг.

Мали Принц је људска душа, сићушан, сам у свету, али храбар и драгоцен.

 

Шта тражи Мали Принц:

-извор живота – вода

-извор љубави – разумевање и слушање других, овца, ружа

-извор пријатељства – припитомљавање лисица.

 

АЛЕГОРИЈСКЕ ПРИЧЕ:

Цртање на почетку – Шешир на почетку – слон – није у питању оно што видите, већ оно што је суштина.

!Ако би ми одрасли одговорио да је шешир, спустио бих се на његов ниво.!

Мали Принц – необичан, одједном се створио у сред пустиње. Тражи да му се нацрта овца. Сетио се и нацртао кутију – у кутији је овца коју МП жели, иста она коју ће замислити увек другачију, Машта не сме да ограничава!

 

ИДУЋИ ПРАВО ИСПРЕД СЕБЕ НЕ СТИЖЕ СЕ БАШ ДАЛЕКО..

 

Планета Малог Принца:

„Ниједан човек није острво, сам по себи целина.“ Ернест Хемингвеј

Један турски астроном је открио и представио његову планету, астериод обучен као Турчин и нису га озбиљно схватили. Онда га је представио обучен као Европљанин и сви су прихватили његово мишљње.

Човек не треба да буде сам, усамљен. На планетама где су људи и сами: пословни човек, пијанац, краљ, тамо нема љубави, пријатељства, среће…нема живота.

На планети Малог Принца су овца, ружа и баобаб.

Овца: симбол нежности, чистоте, белине – чиста душа, пријатељство, хришћански мотив: симбол невиности и жртве и симбол пријатељства.

 

О РУЖИ – Ружа – симбол љубави: МалиПпринц види ситне мане, а не види велику љубав. (Види трун у туђем, а не види балван у свом оку.) Није зрела његова љубав. Њена јесте, она је драгоцена, јединствена, посебна, једна једина, она га пушта да оде – највећа, зрела љубав. Боја и изглед руже зависе од осећања (снаге)

Док је посматра како расте све је више воли,ружа жели да буде лепа јер је та њена лепота одраз њене љубави према МП. Тражи од МП да је залива, да причају, да јој направи закон. МП не схвата да она жели његову пажљу. Зато што га воли.

БИО САМ ИСУВИШЕ МЛАД ДА БИХ УМЕО ДА ВОЛИМ.

Наизглед мале ствари могу бити уствари веома важне. овца не сме појести цвет.

И то је најважније на свету.

МОРАМ ПОДНЕТИ ДВЕ-ТРИ ГУСЕНИЦЕ АКО ХОЋУ ДА УПОЗНАМ ЛЕПТИРЕ – свако зло има и своје добро.

 

О ВУЛКАНИМА

О БАОБАБУ: нешто страно, огромно, велико. Зло је велико, зло се уништи док је у корену, када порасте, не може му се ништа.

Мали Принц одржава и чува своју планету. Пада на Земљу да би научио нешто о пријатељству, (овца), љубави, (ружа) и животу. Док нешто не остави, не може знати шта је изгубио.

 

О ЉУДИМА НА ПЛАНЕТАМА

Сами људи на планетама се баве једном неважном ствари: краљ – моћ и владање, уображенко – размишљање о себи – пијаница – мана, пословни човек себичност, фењерџија – посао. Географ, наука. – учи о ружи да је пролазна, а он ју је оставио. Ипак, од свакога је МП нешто научио.

Сви они немају у животу осећања љубави. Седма планета је била Земља.

 

НА ЗЕМЉИ

 

На земљи прво среће змију.

 

О ЗМИЈИ

Змија је симбол мудрости и моћи, ЧОВЕК ЈЕ УСАМЉЕН И МЕЂУ ЉУДИМА

Она је почетак и крај враћа човека тамо одакле је дошао – из земље, на небо…

Зашто говориш у загонеткама_

Ја их све решавам

 

О ЦВЕТУ

Мали цвет, са три латице – али он расте, ЉУДИ СУ НЕСТАЛНИ КАО ВЕТАР, НИКАД НЕ ЗНАШ ГДЕ ЋЕШ ИХ НАЋИ. НЕМАЈУ КОРЕНА И ТО ИМ СМЕТА.

Сваки цвет има своје значење.

 

О ВУЛКАНИМА

Шиљасти, суви, слани, понављају шта им се каже. Учи свуда понешто – учи о ружи, она је увек говорила прва – била му је блиска…

 

О РУЖАМА НА ЗЕМЉИ

Све личе, и у први мах не разуме, мислио је да је његова ружа једина. Али схватиће, да оно што његову ружу чини посебном јесте то што је воли. Та осећања су непроцењива.

 

О ЛИСИЦИ

 

Све је исто док неког не заволиш. Жито је досадно, али када се упознају, она ће волети жито јер ће је подсећати на његову златну косу.

Лисица га гледа дуго  – Молим те, припитоми ме. – Ово говори да је пријатељ свакоме потребан и да не може нико без њега. Али у пријатељство мораш да уложиш.

Лисица га учи пријатељству – припитомљавање – потреба за неким, отварање некоме твоје душе и вере у некога, упознавање, вера у неког, прихватање разлика. Поверење.

 

Како се припитомљава – ако се договоримо у 4, ја ћу бити срећна још од 3 и бићу све више срећна и узнемирена. Упознаћу цену среће.

Када МП одлази, не разуме зашто је вредно плакати на растанку. зато што сада разуме љубав.

Он схвата зашто је његова ружа посебна. Зато што је у њу уложио своју љубав.

ЧОВЕК САМО СРЦЕМ ДОБРО ВИДИ. СУШТИНА СЕ ОЧИМА НЕ МОЖЕ ВИДЕТИ.

ВРЕМЕ КОЈЕ СИ УЛОЖИО У СВОЈУ РУЖУ ЧИНИ ЈЕ ТАКО ДРАГОЦЕНОМ.

 

Лисица га учи постојању јединствене љубави – његова ружа је једна од многих, али о њој размишља, њу воли, она је једна једина, непоновљива – за њега.

МАШТА + ПРИЈАТЕЉСТВО + ЉУБАВ = ИЗВОР ЖИВОТА

 

О ЧОВЕКУ

 

Одрасли не разумеју машту, не разумеју значења, само бројеве и новац.

Човек мора да се посвети многима, да зна да воли, да има пријатеље, да ствара бољи свет.

Човек мора да разуме друге људе.

 

СКРЕТНИЧАР – ЧОВЕК НИКАД НИЈЕ ЗАДОВОЉАН ТАМО ГДЕ ЈЕ.

САМО ДЕЦА ЗНАЈУ ШТА ЖЕЛЕ. Деца губе време око крпене лутке и ако им је неко одузме, она плачу – срећна су – јер су уложила своја осећања и јер су волела!

 

ТРГОВАЦ – штеди време пилулама – срећа је у шетњи, не у штедњи.

 

Човек га учи машти: машта је услов доброг живота, машта је важнија од стварности – овцу не мора да види, већ да је замисли и да размишља о њој, пријатељство треба осетити.

 

ЗЕМЉА ЈЕ ПУСТИЊА – Пустиња је око њега – свет пун људи, незаинтересованих за људе око себе, њихова осећања, потребе, живот и бол (Момо Капор – Како си?, Диоген – лампа – Тражим човека)

ПУСТИЊА ЈЕ ЛЕПА ЗБОГ ЈЕДНОГ ЦВЕТА КОЈИ СЕ НЕ ВИДИ… – јер је уложио своју љубав.ОНО ШТО УЛЕПШАВА ПУСТИЊУ ТО ЈЕ ШТО СЕ НЕГДЕ У ЊОЈ СКРИВА ИЗВОР.

 

ОНО ШТО СВЕ ЧИНИ ЛЕПИМ ЈЕ НЕВИДЉИВО! – Оно најбитније је невидљиво.

ИЗВОР ВОДЕ –

Извор воде – извор живота – љубав. Разумео је овцу, ружу, лисицу, човека.

Умире. Оставља тело јер није важно.

Вода чисти, њоме се спира грех. Прочишћује (Ганг) људско тело се састоји 75% од воде.

Извор живота: топли, срдачни односи, пријатељство међу људима, је снага љубави која се упућује другима.

АЛИ ОЧИ СУ СЛЕПЕ. ТРЕБА ТРАЖИТИ СРЦЕМ.

Сваки човек у суштини остаје дете. Умире као дете, никад живот не може истражити до краја.

ИЗГЛЕДАЋУ КАО МРТАВ, АЛИ ТО НЕЋЕ БИТИ ИСТИНА. НЕ МОГУ ДА ПОНЕСЕМ ОВО ТЕЛО. СУВИШЕ ЈЕ ТЕШКО. СТАРЕ ЉУШТУРЕ НИСУ ТУЖНЕ. СУШТИНА ЈЕ НЕГДЕ ДРУГДЕ

 

СВЕ ЗВЕЗДЕ ЋЕ БИТИ БУНАРИ СА ЗАРЂАЛИМ ЧЕКРКОМ. СВЕ ЋЕ МИ ЗВЕЗДЕ СИПАТИ ДА ПИЈЕМ. ТИ ЋЕШ ИМАТИ ПЕТ СТОТИНА МИЛИОНА ЗВОНЧИЋА, А ЈА ЋУ ИМАТИ ПЕТ СТОТИНА МИЛИОНА ИЗВОРА…

ПУСТИ МЕ ДА КОРАКНЕМ САМ-

 

МОЈА РУЂА ЈЕ ТАКО СЛАБА. ОНА ИМА САМО ЧЕТИРИ БЕДНА ТРНА ДА ЈЕ БРАНЕ ОД СВЕТА

ЗА НАС КОЈИ ГА ВОЛИМО НИЈЕ СВЕЈЕДНО ДА ЛИ ЈЕ НЕГДЕ ЈЕДНА ОВДА ПОЈЕЛА ИЛИ НИЈЕ ЈЕДНУ РУЖУ.

 

ПЕЈЗАЖ СА ЗВЕЗДОМ – ПЛАВА КОСА

 

Живот:

Важно је схватити ситнице, разумети мале ствари 37

Судити по делима, не по речима  44

„морам да поднесем 2-3 гусенице да бих упознала лептира“ 47.

Његош (Чаша меда иште чашу жучи

Смијешане најлакше се пију)

Најтеже је судити самом себи 53

Очи су слепе. Треба тражити срцем 93,94

 

Човек:

Човек је усамљен међу људима, 78

Човек нема корена 86

Сви путеви воде ка људима 83

Само срцем човек добро види 92

 

Ко је Мали Принц

Мали Принц је дете које учи о пријатељству, о љубави, о свету око себе, учи да поштује и воли друге. Мали принц је свако од вас. Живот вреди само ако се воли.