“Поп Ћира и поп Спира” Стеван Сремац

Општи подаци о роману: роман је настао на основу кратке приче објављене у часопису „Змај“, под називом „Стармали“. Јован Бошковић, ујак Сремчев, инсистирао је да се од те шаљиве приче направи уметничко дело – слика живота у Војводини.

Друга верзија је објављена у „Бранковом колу“ у наставцима и тада је постала роман. Зато се зове приповетка, иако је роман. Овде недостаје прича о похотљивом патку и сату поп Ћире.

Зато је Сремац објавио трећу верзију са ове две епизоде, а то је данашња, и још се зове приповетка.

 

Породица поп Ћире – Хала, Персида, Меланија, и учитељ Пера.

Породица поп Спире – Кеса, Сида, Јулијана и Шаца

Централни сукоб и разрешење: зуб – поп Спира је поп Ћири избио зуб

Споредни ликови – учитељ, Аркадије, поп Олуја, Ержа, фрау Габријела

 

Епилог – сусрет Пере и Јуце

 

Поп Ћира и поп Спира

 

Тема: женидба учитеља Пере и сукоб поповских кућа због тога.

Композициона анализа:

  • Увод – опис идиличног живота две поповске породице у селу до доласка учитеља Пере – парохијани богати, ликови, поп Ћира је поп Хала, а поп Спира поп Кеса (јер је грабио новчиће на свадби). Заметак несагласности је поп Спира који има црвени појас који је добио јер је пред владиком певао песме и служио литургију са закашњењем, јер се наводно црквењак Аркадије разболео па је он сам звонио. Попадија Спириница је Сида, Ћириница је Персида – шаљу колаче једна другој и надају се да ће она друга завидети. Учитељ се парохијанима представио певањем обе попадије су га пожелеле за зета.
  • Заплет – сукоб две попадије. Ержа, слушкиња Персе –  отишла је наводно по мачка а у ствари да донесе извештај о посети Пере попу Спири. У сред ручка у кућу Спире упада породица поп Ћире. Прелазе код Ћире. Меланија, Ћирина кћер је у првом плану  чита на немачком, заводи учитеља Перу, свира клавир, зна да игра. Мајке прате развој догађаја. Сида Спирина проналази прљаву чашу и избија отворен сукоб. Породице се разилазе. Попови су спремни да забораве, али попадије не. Сида је, јер се учитељ Пера и Меланија шетају пред кућом, изнела решето и не могу да се шетају. Шаца је унук баба Макије, бербер пева Јулијани, Сидиној кћери серенаде, она је прво груба јер је стидљива, после се покајала. Сада се свиђају једно другом.
  • Врхунац или кулминација – попови су се посвађали и кажу да је поп Спира избио поп Ћири зуб. О томе сазнајемо од фрау Габријеле, која је сеоски телеграф. Прича да су се тукли песницом, штоглом, кључем. Чак губи и подсукње, али посао врши. Цело село зна. До сукоба су довеле попадије док попови нису били ту – боре се за своје кћери. Две породице се више не друже. Меланија има за себе учитеља Перу, а Јуца пати. Забрањено јој је да се виђа са Шацом.
  • Перипетија – јесен, Перса захтева борбу са поп Спиром и његово искључење из цркве. Обојицу је возио и преварио Пера Тоцилов, па их вози за више пара. Аркадије помаже Спири опет да се извуче. Преноћиће у Ченеју код попа Олује који је узео од Ћире прави зуб и подметнули му лажни, коњски. Кад се врате кући, Меланија и Перса су  су разочаране и љуте, а Спирини се радују.
  • Расплет – венчања – Јуцино је веселије
  • Епилог – после десет година учитељ Пера среће Јуцу и пита се где су му биле очи.

Ликови: породице – поп Спира – поп Кеса, Сида, Јулијана и Жужа                                  – поп Ћира – поп Хала, Персида, Меланија и Ержа.

Стилски поступци: однос писца према малограђанској средини је благонаклон, исмева лењост и неспремност да се уради било шта ван куће, оштар је када прича о манама карактера, причу појачава оклевањем, наговештајима и пуно је хумора осликаног кроз карактере.

 

 

Скривена жанровска особина – скривена комедија

Троделна композиција: 1. прва веза – Јуца, 2. веза – Меланија, 3. дигресија – учитељ Пера.

Особине комедије – иронијска западна комедија, словенска народна комедија.

Експозициони део – мотивише све облике заплета.

  1. нулта експозиција – директно увођење у запрелт , ин медиас рес, па се касније све сазнаје. Сремац – хипертофирана експозиција – приказ нормалне линије живота.
  2. Шире експозиције – Нушић

 

Поп Ћира – малерозан, Поп Спира – срећан

Коминчна антропоморфизација  – ништа није смешно што није људско. И патак је смешан јер са кецељом личи на човека.

Поп Ћира је поп Хала (веш корпа крофни)

плав појас

поп Спира је поп кеса, црвен појас, новац на свадби
Персида – Перса Сида – дебља
Меланија + Пера Јула ‘+ Шаца
слушкиња Ержа слуђкиња Жужа
Бат глава 2. ‘први се докопао учитеља, авлија као Нојев ковчег, патак, намештај 81
Перса шпијунира уз помоћ мачка поп Спириних и долазе сви на ручак код поп Спириних 89 цени домаћу храну, гужвару и паприка
меланија са учитељем води офанзиву

богатија је а има мање укуса

Јуца је сиромашнија а има више укуса
Стан – сапун и вербена, откривене столице, хеклерај, порцулан и стакло, клавир, књиге на немецком Млади сир и босиљак, српски вез и платно, гитар, поезија – кувар 33
Меланија – витка, бледа, критикује, свира клавир, страно обраћање, чита, гаји кактусе, претвара се да пада у несвест да би добила шта хоће Јула мала округла, румена, здрава, кува, ради у башти, скромна, ћутљива, богобојажљива, наивна, реална, на баловима јој увек пукне хаљина,
Перса на ручку код Спириниј (Јуца) брише чашу 94, Сида враћа, брише чашу на ручку код Ћириних 105
  мајка изнела решето јер се Меланија шета са Персом.
  Спира је Ћири избио зуб руком (ошамарио га), Спира је бржи, брани част своје кћери, спретнији, мање дебео, чува своју част.
Фрау Габријела 175 каже да су се тукли: песницом 74, штаглом (пегла), кључем – цигла 174, левчом (руда која држи осовину воловских кола), – сломио му вилицу Жабац у тегли – барометар
Перса 240 бесна, пуна жеље за осветом. Сида у страху, богобојажљива, моли се богту
Поп Олуја је поп Спирин пријатељ. мењају зуб коњским, Перса је разочарана Сида одушевљена.
  Учитељ пера је после више година разочаран зато што није изабрао Јуцу.
  Спира је сналажљивији, Аркадије му помаже кад дође владика. Први је ухватио учитеља Перу, брани кћеркину част.
   
Изаберите једну породицу и објасните односе у њој, ликове и начин на који постиже успех.  
У првој породици је јачи поп Спира, у другој попадија – Перса .