“Житије Ајдук Вељка” Вука Караџића

Погледајте причу о Хајдук Вељку Петровићу

Хајдук Вељко – представљање

Хајдуци су били борци за слободу, заштитници и осветници српског народа. У време турске окупације они су нападали турску војску, борили се против Турака. Први српски устанак је организовао Карађорђе 1804. године, а један од јунака устанка је био и Хајдук Вељко Петровић.

Хајдук Вељко је учествовао у борбама против Турака у Првом српком устанку, он је и пре рата имао своју дружину а са целом групом је пришао устаницима.

Тема: борба Хајдук  Вељка против Турака у Првом српском устанку, опис његовог лика и смрт.

Врста епског дела: биографија је научно-популарна врста уметничке књижевности у којој писац прича о животу неке познате личности. (У аутобиографији писац пише о сопственом животу).

Чувени наш етнолог Тихомир Ђорђевић забележио је крајем 19. или почетком 20. века: „Када сам 10.  јула 1897. године био у Кални (срез Нишавски, округ Пиротски), казивао ми је г. Сава Банковић, учитељ из Калне ово:

“Близу Калне је село Шугрин. Из тог је села био главни тобѕија хајдук Вељков – Стеван. једног се дана у Неготину Стеван опије и почне рђаво нишанити, те га због тога хајдук Вељко ишамара. Стеван се наљути, пребегне Турцима и каже им да је био главни Вељков тобџија и зашто је побегао. Турци га питају колико му је Вељко плаћао. А овај каже да му је плаћао један грош дневно. Турци му обећају да ће му плаћати сто гроша дневно, само да се потруди и убије Вељка.

Стеван пристане, и није прошло ни неколико дана, а он уочи Вељка, нанишани топом на њега и убије га.”

Ово је господину Банковићу казивао Ђорђе Голуповић – Лепоје из Калне, старац од преко 90 година).”   (Нова искра, бр. 20. и 21, стр. 341)

Тематске целине – композициона анализа:

  • Увод – повлачење Хајдук Вељка у Неготин пред турском војском. Хајдук Вељко се повлачи јер нема довољно муниције. Уређује војску, мотивише је, подстиче, организује војнике, стално напада и повлачи се. Одговоран је војсковођа, чува своје војнике, води рачуна о њиховим потребама, мотивацији.
  • Заплет – Хајдук Вељко брани Неготин од Турака. Топи разне метале, чак и сребрни новац да би их претопио у метке. Сналажљив је и храбар, проналази начине да се одбрани док чека помоћ од Совјета из Београда. Међутим, људска сујета је и овде спречила Младена из Правитејствујушчег Совјета да му помоћ пружи. Када је коначно послао муницију, Турци су потпуно опколили Неготин и Хајдук Вељко није могао да дође до муниције коју су му послали. Младен се правдао да је рачунао на Вељкову храброст, али борити се нико не може без муниције.
  • Врхунац или кулминација – Смрт Хајдук Вељкова. Гине на табљама – постољу за топ – покушавајући да охрабри и подржи своју војску, да их мотивише да поправе шанчеве.
  • Перипетија – портрет Хајдук Вељка – јака, способна личност.
  • Расплет – карактер јунака. Његова личност је изванредно јака. Свестан је својих способности, али и мана. Он зна да је велики јунак, али да није војно образован и сам то признаје. Говори да би више волео да има некога ко би му наређивао. Вук Караџић помиње и да је он изванредан јунак и да би боље био искоришћен да је руководио нападима.

Сваки лик се састоји из описа физичког изгледа и карактерних особености јунака.

Идеја дела: “Главу дајем, Крајину не дајем!”